Jak nejlépe začít cvičit aneb cesta věčného začátečníka

Tento článek je určený věčným začátečníkům.

Zázraky se nedějí a kdo necvičí pravidelně, nemůže dosahovat výsledků. Představa toho, že si jednou zacvičíme a opustí nás všechny problémy, je mylná. Základní vlastnost, kterou potřebujeme vybudovat, je vytrvalost. Pojďme si ukázat, co nám v tom pomůže.

Jak nejlépe začít cvičit pro zdraví?

Je to asi nejčastější otázka, kterou dostávám. Hodně lidí chce cvičit, ale necvičí, nebo cvičí chvíli a přestane. Jejich cvičení se projevuje čtením různých článků o zdraví atd. Jsou to teoretičtí odborníci, přesto to pravé stále i několik let nepřichází a někomu dokonce proteče mezi prsty. Aby se to vám nestalo, a tento stav jste změnili, pojďte se na cvičení pro zdraví podívat blíže.

Pocit, že něco musíme

Na začátku můžeme mít pocit, že jakoby něco musíme. Tento pocit je v nás zakořeněný již od mala, z dob školní docházky.

Nevím, proč se u nás bere jakákoliv činnost vedle nicnedělání jako něco otravného a špatného. Zvláště se to projevuje u nových činností.

Našimi vzory jsou vysportovaní sportovci a modelky různých věkových kategorií. Jejich životním stylem je užívání si bohatství, jídla a různých radostí někde na pláži v obdobně vypadající společnosti.

Už teď vám může být jasné, že to není možné. Něco vám na tom nesedí? Vypracovaný model, který si užívá na pláži jídlo a nic nedělá:)? Zpravidla se pak dozvíme, že za to může nějaký přípravek, zázrak (přístroj), či výhra bez práce.

Bez práce nejsou koláče

Za kvalitou se skrývá praxe. Staré známé přísloví zní: „Bez práce nejsou koláče.“ Je to pravda, protože pokud energii neinvestujete, nebudete za to nic dostávat. Je to obsažené i v Newtonově zákonu akce a reakce. Jednoduchý vzorec vám napoví.

Cvičím (akce) – posílení fyzického a  psychického zdraví (reakce). Abychom reakci zaregistrovali, je potřeba se cvičení nějakou dobu věnovat a činit tak průběžně během celého života. Tím se stane naší součástí.

Jak na to?

Důležité je si tak trochu přeprogramovat břicho, srdce i hlavu!

Vyhledávejte chvíle pro cvičení čchi-kung.

Takovéto motivační uvědomění zařaďte před začátkem každého cvičení:

Cvičení je úžasná chvíle, kde můžu naplno projevit a podpořit své zdraví, úctu sám k sobě a chuť do života, je to svým způsobem oslava života. Není dřinou, ale životem.

Odpor

Zaznamenali jste, že na každém začátku je vlna psychického odporu? Vlna bolesti? Je potřeba si uvědomit, že je to zcela normální. Jde o počáteční energie, kterou ještě neumíte usměrnit a teprve se to učíte.

Můžete to vnímat u jakékoliv nové věci, kterou jste předtím neznali, nebo neuměli, ať už se jedná o domácí práce, pěstování, učení se nového programu, cvičení.

Během této fáze je zcela normální být naštvaný sám na sebe. Nejdůležitější je uvědomění si, že jde pouze o přechodnou fázi, která po jejím překonání bude mít neuvěřitelný výsledek v tom, že se naučíte něco nového.

Uvědomte si, že se jedná o součást procesu, který vás dovede k pravidelnému cvičení, které pro vás bude zlatem vašeho zdraví a života.

Práce je přirozená a je jedním z vrcholů našeho života. Pojďme si tedy akt cvičení přeprogramovat na příležitost, kterou můžeme využít pro zajištění životní síly a vitality v každém věku.

Začněte hned

Předkládám možnosti, které můžete udělat hned.

Vezměte si tužku a papír a napište si vaše první motivační uvědomění, které si přečtete před začátkem každého cvičení.

Jaké cvičení doporučuji:

V neposlední řadě si můžete vybrat cvičení z mého blogu. Vhodným doplňkem tohoto článku je pravidlo tří, které najdete v článku z roku 2020 Jak podpořit ducha během karantény.

Sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci.

S přáním prospěšného cvičení Martin Businský