Relaxační cvičení pro uvolnění napětí – Umění Tady a teď

Výukové video s cvičením čchi-kung naleznete na konci článku.

Jak být v přítomnosti?

Aneb jak uvolnit psychické i fyzické napětí jednoduchým cvičením čchi-kung.

Dnešní cvičení čchi-kung nám pomáhá zbavovat se napětí jak na fyzické tak mentální rovině. Vychází z prvního kusu sestavy Osm kusů brokátu a je skvělé díky své jednoduchosti a nenásilnosti. Jeho významným bonusem je také prohloubení a uvolnění našeho dýchání. Právě dýchání je úzce spojeno s naší psychikou a životním rytmem.

Lidé kteří nemají plynulé dýchání jsou v neustálém napětí a častokrát pociťují psychický tlak aniž by věděli z čeho pramení.

Tady a teď

Nic jiného než být v přítomnosti nejde, přesto se člověk často cítí zahlcený kolotočem myšlenek a pocitem, že se nemůže uvolnit a prožít pohodově přítomnost. Existuje určitý stav, kterému můžeme říkat Tady a teď. Tento stav je takový, že člověk bez příkras vnímá co se právě děje v přítomnosti a nijak ho nezkresluje ani nezhoršuje myšlenkovým obalem. Jeho pozornost s klidem a pokorou vnímá to co se děje právě teď.

Někdo si tento stav nedokáže ani představit, někdo ho občas zažije jako plynutí a pohodu. Dnes vám představím cvičení, během kterého se dá na tento stav dobře naladit a být přítomný právě teď. 

Budování schopnosti být tady a teď je velmi přínosné a osvěžující pro naši psychiku, která je v tomto období velmi zatížená.

Pojďme si společně zacvičit čchi-kung

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Cvičení sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci.

S přáním prospěšného cvičení Martin Businský

Informace pro zájemce o účinné a ucelené cvičení čchi-kung: