Životní síla, ledviny a bedra. Zdraví podle měsíců – únor.

Podporování přirozených rytmů během roku je klíčem k naší vitalitě.

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou k jednotlivým měsícům přiřazeny orgány, pohybový aparát a psychika, které je vhodné podporovat. V únoru jsou to ledviny, které spojujeme s elementem Voda, bedry a životní silou. Pojďme si nejdříve ukázat cvičení a bránu chrámu Shaolin. Po cvičení se dozvíte jednoduché rady nejen pro měsíc únor.

Cvičení Čínský drak

Následující cvičení je mé první natočené výukové video. Natáčel jsem ho před branou chrámu Shaolin v roce 2018. Je bez komentáře, vysvětlení cviku naleznete pod ním.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Čínský drak se využívá pro:

  • aktivaci oblasti pasu
  • uvolnění zad
  • uvolnění pánevního pletence
  • posílení zdraví našich ledvin.

POPIS CVIKU:

  1. Širší postoj. Kolena jsou mírně pokrčená.
  2. Zahřejme naše dlaně třením, poté přiložíme dlaně na záda na naše ledviny. Vnímáme jak nám teplo z dlaní proniká do ledvin.
  3. Předkloníme se a začínáme kroužit našim tělem na levou stranu osmkrát, po té opakujeme na druhou stranu.
  4. Cvičení zakončíme narovnáním a odrazem pat od země.
  5. Cvik opakujeme  3x.
Zdraví v únoru
Únor

Únor je spojený se zimou a ledviny jsou v této době nejvíce aktivní. Zodpovídají za kvalitu životní síly a vitality, kterou je potřeba kultivovat, aby došlo k jarnímu růstu. Zaměřujeme se proto na fázi regenerace, ledviny necháváme v teple a zbytečně neztrácíme sílu, která bude potřeba na jaře.

TČM a ledviny

Ledviny jsou kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů a pramenem života, uchovávají esenci ťing, jež má několik významů.

  1. Kořen těla – takzvaná prenatální esence ťing.
  2. Pojmenování pro jemné esenciální látky vyživující celý organismus, které jsou spjaty s vnitřními orgány, v nichž neustále vznikají, přeměňují se a spotřebovávají na životní funkce.
  3. Rozmnožovací esence.
Životní síla

Každý ji svým způsobem chápe jako životní vitalitu, která se v průběhu života mění. Z čínského pohledu je s ní úzce spojen takzvaný spodní Dan Tien, funkční okruh ledvin a element Voda.

Emocí je strach

Strach vzniká před tím, než začneme na vzniklou situaci reagovat, je jakousi přípravou k akci, která nás čeká. Tato emoce je velmi potřebná, a proto je důležité se zaměřit na to, aby byla v rovnováze a nepřecházela do stavu dlouhodobého stresu a napětí. V dnešní době nadměrným způsobem přibývá zpráv a informací, které v nás strach probouzí. Ne vždy se s takovými informacemi dokážeme v pořádku vyrovnat, v této oblasti tak může snadno docházet k nerovnováze.

Jak podporovat
  • Životní styl

Udržujeme ledviny v teple a během února se zaměřujeme na naši regeneraci.

Dle orgánových hodin jsou ledviny nejvíce aktivní mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou. V této době se doporučuje procházka, či delší cvičení čchi-kung. Tento čas je vhodný i pro večeři.

  • Cvičení

Z čínského pohledu se ledviny pojí s našimi bedry a s koleny, proto jsou cvičení často zaměřena na podporu těchto oblasti a také na oblast Ming-men.

Pojďme se podívat na meridián ledvin

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci.

S přáním prospěšného napojení se na přirozené rytmy Martin Businský

Komplexnímu cvičení na ledviny se v únoru věnuji v Čchi-kung s Martinem.

Zdroje: Klasická čínská medicína I. Vladimír Ando