Nový rok a začátky cvičení

Nový rok bývá spojován s novými začátky. Víme, že životní styl je nutné podporovat pravidelně, ale například Vánoce bývají u mnohých z nás takovou jakousi pauzou:). Vlastně je to tak správně, člověk má určité rytmy a není možné být neustále stejný.

Dnes je již po Vánocích a vstup do nového roku je vždy něčím magický. Je opředený novým začátkem, kdy se sice snažíme o návrat do již zaběhnutých kolejí, ale s drobnými změnami (naše nejrůznější předsevzetí), které by měly pro náš život být přínosné.

Za důležitou činnost považuji správně zvolený pohyb. Dnes se tedy budu věnovat tomu, jaké výhody nám pohyb přináší. Pojďme se na ně společně podívat. Pokud mohu mluvit za sebe, již před čtrnácti lety jsem si zvolil jako ten nejvhodnější pohyb cvičení čchi-kung.

Prospěšnost čchi-kungu

Základní výhodou čchi-kungu je jeho jednoduchost. Dá se cvičit pohodlně v každém věku i v dobách, kdy nám není nejlépe. S jednoduchostí je spjata i jeho účinnost. Během chvíle praktikování cítíte uvolnění pohybového aparátu, lépe se vám pracuje, soustředí a rovněž i odpočívá a usíná. Když dodržujete zásadu několikaminutové ranní rozcvičky, její bonusy objevíte velmi rychle.

Ranní cvičení – Ostré 2020
Dýchání

Posiluje a harmonizuje tento významný proces. Pomocí dýchání podporujeme naši imunitu, stabilitu, psychickou uvolněnost. Málokdo ví, že pocit napětí a stresu není pouze v rukou dané životní situace, ale může být způsoben také díky mělkému dechu, popř. člověk je během dýchání v křeči. Pozorný pozorovatel si toho všimne, například když mluvíme, nebo jen v klidu sedíme. Správně zvoleným cvičením dochází k uvolňování psychického napětí, zvyšování kapacity plic, tudíž i k podpoře našeho dýchání a celkového zdraví.

Při dýchání rovněž dochází pohybem bránice k neustálé masáži a stimulaci našich orgánů, což podporuje jejich správnou funkci. V čchi-kungu existují cvičení zaměřená přímo na posilování vaziv v okolí orgánů, např. Pětiorgánová sestava.

Pětiorgánová sestava – cvičení na funkční okruh srdce
Pohybový aparát

Čchi-kung je také velmi přínosný pro náš pohybový aparát, na všechny jeho oblasti.

Jako příklad jsem si vybral záda. Naše záda nemají ráda stagnaci, ale naopak pravidelný pohyb. Bohužel v dnešní době se málo hýbeme a mnohem více sedíme. Filosofií čchi-kungu je jednoduchost a efektivita, proto existují cvičení, která vám zaberou jen několik minut (i jen minutku) a přesto uleví vašim zádům i během pracovního dne. Nedílnou součástí stimulace zad je dýchání, o němž jsem se zmínil. Výše uvedená brániční masáž posiluje a zároveň uvolňuje břicho, jež je pro zdraví našich zad základní.

Tok čchi

Ve své praxi se většinou snažím čchi-kung a témata vztahující se k němu uvádět na příkladech ze života. Hlubší pochopení toku čchi nechávám na živou výuku, či se ho dotýkám v Čchi-kungu s Martinem a na on-line kurzu.

Starání se o tok čchi je kultivací života. Napomáhá tomu probuzení vlastní vnitřní moudrosti. Po určité době, kdy člověk cvičí, dochází k hlubšímu uvědomění si svého těla i mysli (u každého to může být jinak). Díky nenáročnosti čchi-kungu se můžeme zaměřit na vnímání procesů, které se nám dějí během cvičení a postupem času i během dne a celého života.

Při cvičení se nejprve učíme vnímat napětí a uvolnění, dále si všímáme našeho dechu a do třetice věnujeme pozornost tomu, jak se cítíme, např. že jsme ráno méně protažení než večer.

Postupem času už poznáme, kde v nás čchi proudí a kde ne (stagnuje). Poté je velmi jednoduché tuto oblast uvolnit, např. pomocí správně zvoleného cviku, či jednoduché koncentrace, např. na dýchání. Čchi-kung nám poskytuje mnoho metod, proto člověk ví, co, kdy a jak má udělat, aby to pro něj bylo prospěšné.

Tento bonus nepřichází okamžitě, ale lze ho získat pravidelnou praxí, díky níž se vnitřní moudrost neustále prohlubuje a nabízí nové rozměry i pokročilým. Takto se čchi-kung může pro některé stát i životní cestou.

ČÍNA FEST 2020

V příštím povídání o čchi-kungu se budu věnovat životní síle, jež je důležitou součástí zdraví v každém věku. Správné hospodaření s ní nám dodává patřičnou dávku vitality.

Sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci.

S přáním prospěšného cvičení Martin Businský

Odkazy na cvičení v pohodlí domova:

Čchi-kung s Martinem

Pětiorgánová sestava

Klub čínského cvičení

Více o čchi-kungu najdete ve videu Co je čchi-kung.