Co jíst na lepší trávení v létě?

Dobrý den, věnuji se cvičením, která pomáhají posilovat trávicí orgány a podporují peristaltiku střev. Dnes to bude o stravovacích tipech pro naše trávení v létě.

Trávení z velké částí ovlivňuje kvalitu našeho života. Jedním z klíčových faktorů je síla našich trávicích orgánů a biom v našich střevech (poměr prospěšných a neprospěšných bakterií a dalších organismů ve střevech). V čchi-kungu přikládáme trávení velký význam.

Je skvělé, že našemu trávení můžeme přispět sami. Svým přičiněním pomůžeme kvalitě našeho života. 

Léto a trávení

V létě jsou vysoké teploty a naše trávení potřebuje potravu, která není příliš těžká. V létě je nejvíce takzvaného jangu (tepla). To pomáhá práci svalů, otevření se životu a také tomu, že můžeme v lehkém oblečení být celý den. Vzhledem k tomu, že jangu je dostatek a během tropických dnů nadbytek. Není vhodné přijímat těžké potraviny ve velkém množství. Spíš bych řekl, že je konzumujeme svátečně.

Dáváme si pozor na
  • tučná jídla,
  • cukr,
  • velké množství pečiva, 
  • dlouze smažená jídla, 
  • a s grilováním to nepřeháníme.

Tyto jídla nás zahřívají a neprospívají v horkých dnech našemu srdci a trávení. Jak říkám, takováto jídla je vhodné konzumovat spíše svátečně. Pokud svátečně hodujeme, je vhodné si po hodování dopřát odpočinek. Aby toho na naše srdce a trávení nebylo opravdu moc. V případě smažení raději volíme lehké restování (pokud to povaha pokrmu dovoluje). 

Co vyhledáváme

Jídlo doplňujeme o ovoce a sezónní zeleninu. Vhodná je vodnatá zelenina (okurka atd). Právě ta pomáhá ochlazovat a vyvažovat teplotu v našem těle. Skvělými nápoji v letních měsících vedle vody jsou heřmánkový nebo mátový čaj, které si můžeme připravit do džbánku a pít je teplé nebo vlažné. Pokud si chceme udělat limonádu, je vhodné do ní přidat mátu nebo okurku. Vhodné jsou polévky (ne krémové).

Vhodné tepelné úpravy: 

  • vaření,
  • dušení,
  • blanšírování,
  • mírně zahřívající je pečení, ale stále je vhodnější než smažení.
Pozor na ledové

Led kdykoliv a kdekoliv je novinka, která s námi nebude na denní bázi více než sto let. Teprve s vynálezem mrazáku a ledniček můžeme mít led kdykoliv a kdekoliv. Nejsme evolučně nastavení na přijímání ledového v létě. V žaludku ledové vytváří stresové prostředí. Pravidelné stresové prostředí v našem žaludku může přerůst v řadu trávicích problémů (vředy, reflux atd). Proto ledové přijímáme svátečně nebo vůbec.

Raději konzumujeme nápoje bez ledu

Přeji vám ať tyto principy pomáhají vašemu trávení i myšlení.

Sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci. 

Pokud vás vaše trávení zajímá více komplexně, pak můžete využít jeden z kurzů na element Země. Zde se věnuji sestavě čchi-kung, která prospívá trávení a metabolismu.

Více o kurzu:

S přáním prospěšného léta Martin Businský

Tagy:
Komentáře