Čas na hodnoty aneb jak nás ovlivňuje to, co děláme

Včerejší odpoledne a večer jsem strávil brouzdáním po internetu, sledováním zpráv a věnoval se zde tématu současné krize…

Hodnoty

V dnešní době takto tráví pravidelně svůj volný čas spousta z nás. Ani já jsem nebyl výjimkou. Poté, co jsem si uvědomil, že tento zlozvyk mi nic dobrého nepřináší, jsem ho odboural. Včerejší den byl  připomenutím starých časů. 

Často si neuvědomujeme, jak velký vliv mají pravidelné činnosti a aktivity na náš život. Vše se pro nás stává určitou rutinou, která vytváří náš život.

Jak to ovlivnilo můj spánek?

 

Velmi. Během spánku se mi neustále vybavovaly (problikávaly) obrazy, které jsem ten večer sledoval, v podstatě jsem během spánku (dá-li se to tak říci) řešil vše, co jsem před spaním viděl.

Můj spánek rozhodně nebyl hluboký, spíše to byl takový polospánek.

 

Jak jsem se cítil ráno?

Cítil jsem se nevyspalý a rozhozený. Při ranním cvičení jsem vnímal strnulá až téměř neohebná bedra.

Po včerejším večeru bylo složitější nastartovat můj den, a to po psychické i fyzické stránce.

Obraz života

Velmi mne totiž zaujaly všechny ty problikávající obrázky, které jsem ve spánku viděl.

To, co jsme přes den i večer viděli, četli, vnímali a prožili, se během dne i spánku zpracovává. Tímto způsobem se formuje obraz našeho života, ať už v prospěšném, či neprospěšném úhlu pohledu. Existuje zde přímá úměra mezi tím, co vnímáme, a tím, jak se cítíme!

Příklad
Ivana 45 let, má bolesti zad a trpí na „černé scénáře“.

Strávila 14 dní ve společnosti dobře naladěné skupiny lidí s ubytováním v přírodě. Náplní jejich dne byly procházky, vnímání přírody, lehká cvičení a povídání si o konstruktivních věcech. Jejím výsledkem je zlepšení psychické pohody, uvolněný pocit v bedrech a nový pohled na svět.

V opačném případě by strávila 14 dní sledováním zpráv a přestala i řešit, zda je doma pořádek. To, jak by se to odrazilo na jejím psychickém a fyzickém stavu, si každý dokáže představit sám.

Čchi-kung
V čínských cvičeních pracujeme s pohybem a zároveň s obrazotvorností, což pomáhá zlepšovat vnímání sebe sama i našeho okolí.

Činnosti před spaním a během dne

Svým studentům vždy kladu na srdce, aby před spaním nesledovali a neřešili nic náročného a těžkého. Ubírá to na kvalitě spánku. Naopak doporučuji si zacvičit, lehce se projít, povídat si o příjemných věcech, milovat se atd. Spánek bude hlubší a ráno mnohem svěžejší.  Postupně se zlepší vnímání sebe i svého okolí, které si určitě této pozitivní změny povšimne.

Příklady činností, jak utvářejí náš psychický i fyzický stav:
ČinnostMožný výsledek
Sleduji dokument o přírodě.naladění se na přírodu, klid
Sleduji zprávy týkající se hrozby nebo horor.stažení, pocit obavy, strach, tvorba negativních obrazů
Jdu se projít do přírody.posílení dýchacích cest, uklidnění, naladění se na přírodu
Před spaním svítím a sleduji mobil.blokace tvorby melatoninu (spánkového hormonu), nekvalitní spánek
Před spaním málo svítím, cvičím čchi-kung atd.správná tvorba melatoninu, kvalitní spánek
Smyslem jsou hodnoty!

Je to jakési doporučení pro vás, abyste si uvědomili, jak je důležité vyrovnávat prospěšné a neprospěšné činností během dne. Pokud jste si toto již uvědomili, a tímto způsobem fungujete, pokračujte v tom i nadále. 🙂

V případě, že s tím nemáte žádné zkušenosti, ideální je se v klidu posadit, vzít si tužku a papír a sepsat si, jakým způsobem si škodíte a jakým způsobem byste to mohli vyrovnávat.

Příklad:

Pracuji u počítače – vyrovnávám pauzou s lehkým cvičením.

Sleduji zprávy – vyrovnávám to tím, že je nesleduji před spaním a před spaním se věnuji příjemnějším činnostem.

Výsledkem budování této rovnováhy je dobrá psychická i fyzická pohoda, která má pozitivní vliv nejen na vás, ale i na vaše okolí. Uvidíte sami, že pokud si alespoň část času tráveného u TV a na počítači vyměníte třeba za cvičení čchi-kung, zlepší se nejen kvalita vašeho spánku, ale celkově váš postoj k životu.

I ten nejmenší střípek pomáhá ke skládání velkých věcí. Není proto třeba začít hned s tím největším, ale postupně, na začátek s něčím úplně malinkým.

Vytvořte si obraz světa alespoň z části podle vás a nenechte si ho celý tvořit vaším hrozivým mediálním okolím.

Sdílejte s lidmi, kterým chcete pomoci.